Orienteringsboost

För närvarande är vi inne på sluttampen av orienteringssäsongen. Och känslan jag har är – hur fan ska jag hinna med?!

För jag har ju så mycket jag vill åstadkomma. Inte för att jag kommit så långt. Utan kanske precis för att jag inte gjort det. Men jag vill ju bli bättre.

I helgen sprang jag lång-DM i orientering. “Lång” innebär som det låter, att det är en längre tävling, där en eller flera av kontrollerna har långa distanser mellan. Jag tog, min ovana trogen, en lite svårare bana. Det blev ÖM8 den här gången. Mindes trots allt förra årets katastrof i lång-DM ÖM9 där jag fick leta efter mig själv längst ner i resultatlistan.

Utan att ge en allt för detaljerad beskrivning kan man sammanfatta årets lång-DM i några punkter:

  • Jag måste lära mig att inte springa efter andra, för att de “ser ut som att de ska till samma kontroll”. Nu gjorde jag det på kontroll 2 så att jag bommade. Och på 4. Och på 5. Det är det som kallas dumhet.
  • Det ser ut som att jag kör irländsk julafton kring kontrollerna. Först virrar jag runt, sen när jag går ut från kontrollen viker jag stadigt av mot höger. Som om jag vore yr. Bilden nedanför visar när jag (turkos pil) drar iväg åt ett eget håll.
  • Min löphastighet är det inget fel på. Jag kanske borde springa stig. Ve och fasa. Inte ok.
  • Jag var överlägset snabbast mellan sista kontrollen och målet. Det är både lite kul och lite töntigt. Det blir ju så uppenbart att jag inte kan orientera då. Löpkapaciteten finns ju där.
  • Jag slutade som 17:e av knappt 40 löpare. Bättre än förra året i alla fall.

lang-dm lang-dm

 

Men. Nörden är ju stark i mig. Så idag var jag ute och tränade teknik med mig själv. Skulle försöka springa på kompass – och dessutom få det att bli rakt. Bra övningar får jag ändå säga. Tycker väl att det är hyggligt rakt, där det ska vara rakt.

orientering-teknik

Den här övningen ska jag göra igen. Sen är det ju det där med att inte följa efter folk. Det är ju lätt när man är själv. Men kanske en sak i taget är ok ibland, även för en Simultanman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *