“Fortfarande inga erbjudanden inför hösten”

Spinningledaren Simultanmannen som närmast kommer från det renoveringsstängda Forsgrénska Badet står fortfarande kontraktslös inför höstsäsongen. 

Höstterminen har precis startat på de flesta träningsanläggningarna runt om i Stockholm och schemat har lagts för gruppträningsaktiviteterna. Starten på hösten brukar ofta vara försiktig, med långsamt ökande antal besökare på klasserna. De senaste åren har man dock kunnat se en nedgång i antalet deltagare inom Spinning på de anläggningar som Simultanmannen varit verksam vid.

– Spinning har redan haft sin storhetstid på många ställen. Konkurrensen från andra träningsformer har blivit mördande, menar Simultanmannen. De enda som lyckas bibehålla intresset är Friskis och Svettis som fortfarande har fulla klasser, fortsätter han. De har förnyat och förändrat konceptet i takt med att kundernas krav förändrats.

Vill du mena att du är kontraktslös som en konsekvens av minskat intresse i stort? 

– Nej, visst kan det väl spela in, men den största anledningen är väl att jag inte hållit mig framme och visat tillräckligt intresse, säger Simultanmannen. Jag har ju tyckt att Stockholms Stad var en bra arbetsgivare, med en sund personalpolitik och trevligt bemötande, men det är det säkert många andra som tycker, och det gör att man inte flyttar på sig så lätt.

När anläggningar som Friskis och Svettis har skaffat tydligt profilerade pass, där kunden vet vad denne kan förvänta sig, har Stockholms Stad och Actic fortsatt med en generell form med stor frihet för instruktören. Detta har dock ibland inneburit att nivån på passen kritiserats av kunderna för att vara för låg. Något som flera träningsanläggningar försökt lösa genom att använda förkoreograferade pass där instruktören spelar mindre roll. Simultanmannen har varit kritisk till detta och menar att det vore bättre med utbildning, bra ersättning och tydliga krav på ledarna istället.

– Ja, jag tror att man skulle kunna göra mycket på det området. Det är viktigt med utbildning för att instruktörerna ska känna att de utvecklas. Slutar de utvecklas är det bara en tidsfråga innan kunderna tappar intresset, varnar Simultanmannen.

Skulle du kunna tänka dig att köra förkoreograferade pass om det är vad som krävs för att du ska få leda igen? 

– Nej, det finns faktiskt inte på kartan! Det roliga med Spinning är att sätta ihop pass med musik och sedan se om det blev som man tänkte. Så det är nog inte aktuellt.

Det sägs att du blev erbjuden ett pass, men att du tackade nej. Stämmer det?

– Jo, det stämmer faktiskt. Det var ett pass på lördagar och det brukar sällan funka eftersom att det är tävlingar och långträningar på helgerna. Det var synd att behöva tacka nej, men tyvärr så var det nog bäst både för mig och för kunderna.

Hur ser då hösten ut utan kontrakt? 

– Jag gissar att det blir till att vicka, säger Simultanmannen. Det är inte så dumt det heller, men det är såklart roligast att ha en egen klass dit kunderna kommer för att det är du och dina pass som gäller där och då.

2 thoughts on ““Fortfarande inga erbjudanden inför hösten”

  1. Jag saknar ditt pass på torsdagar! Hoppas du får vik på Eriksdal….Eller tala om om du börjar någon annan stans..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *