Life Nutritest – en slags recension

DNA-analyser är intressanta. De ger liksom en känsla av att innehålla ett facit. Ärftliga sjukdomar eller känslighet för gifter. Mycket kan utläsas och förklaras av dina gener. Är det också så med vad du ska äta? 

Visst har man väl ofta hört det där med att folk har “kraftig benstomme” när det man vill säga är att man är för tjock men att det inte går att göra något åt det (alltså att generna bestämmer allt). Likväl som det alltid finns de som hävdar att den enda dieten som funkar är den när man äter mindre energi än man förbrukar. Att vad energin består i inte spelar någon roll (alltså att generna inte betyder något).

Först ska jag bara kommentera det ovan. Visst, generna ger dig en del av förutsättningarna. Och du kommer inte kunna se ut exakt hur som helst. Men att kapitulera inför sina gener är att göra det för lätt för sig.

Det är också att göra det för lätt för sig att säga att alla mår bäst av samma recept på viktnedgång. Att vi inte skulle ha olika känslighet för exempelvis socker eller fett känns ju bara för orimligt för att vara sant. Jag håller med om energi in och ut. Men inte att det kvittar vilken form det kommer i.

Onyanserat, skulle jag vilja kalla det.

Jag är ju lite above average intresserad av det här med mat och träning. Och jag köper ju inte råden rakt av från Amelia. Därför blev jag intresserad när jag såg Life Nutritest.

Det är ett test framtaget av ett litet forskningsbolag från Göteborg. Utifrån ett salivprov genomför de en DNA-analys. Din uppsättning gener jämför de med en rad studier som genomförts med avseende på exempelvis underskott av d-vitamin och kopplingen till vissa gensekvenser. Svaret man får är alltså i stil med “personer med den här specifika sekvensen är predisponerade för den här bristen”, eller något annat.

 

Det kanske hörs att det är ett gediget material man får ut. Det är det verkligen. En bok på dryga 100 sidor som innehåller allt ifrån komplett förteckning av referenser över de studier man bygger analysen på, till konkreta kostråd som är anpassade efter dig själv. Är det månne höjden av narcissism? Vet inte. Men det är intressant.

Jag ser framför mig jobbet som ligger bakom. Det måste varit enormt. Texten i boken är faktiskt riktigt bra. Inte som det skulle kunna bli när man automatgenererar text på det här sättet och det är risk att det blir motsägelsefullt. Att textbitar inte riktigt passar ihop. Kostråden är också nyanserat skrivna. Man återger till exempel en andel gener/miljö som berättar hur starkt din uppsättning gener slår igenom, där det underlaget är framtaget. Här finns med andra ord förutsättningar att bilda sig en bra mycket mer flerdimensionell bild än som ges av enögda förespråkare av LCHF, stenålderskost, 5:2 eller någon annan trosriktning.

image

Vad sa den då om mig?
Ja. Bilden ovan visar en sammanfattning av några parametrar. Exempelvis säger den att jag löper 98% större risk än snittet hos den svenska befolkningen att bli överviktig. Den visar att jag är i behov av extra D-vitamin under de mörka perioderna av året, samt att jag har ett bra motstånd mot oxidativ stress och att jag bryter alkohol snabbt. Du kan själv klicka på bilden ovan för att få en uppfattning.

Det kan ju lätt tänkas att det här skulle ge någon slags personlig profil med avseende på vilka vitaminer du behöver extra tillskott av. Ett företag som har gjort en grej av det är Vitamin Manager, som genom ett enkelt test tar reda på vad du behöver. Man skulle också kunna tänka sig att hälsokostkedjan Life skulle göra en grej av det. Att du tar med ditt resultat in och så får du en komplett skräddarsydd påse utifrån dina behov. Men här bygger Life Nutritest återigen förtroende. Jag ska enligt deras studier tillföra extra D-vitamin, som sagt. Det låter som att det blir till att slanta upp för en rejäl laddning piller. Men de räknar med att jag behöver 20 ug extra per dag. Om du tittar på hälsokostkedjan Life’s storsäljande D-vitamin ligger den på 100 ug. Puh! Det verkar inte behöva bli så dyrt ändå.

Frågan är om det här blir så bra merförsäljning för hälsokosten. Det återstår att se.

Kommer jag att använda råden?

Jag hade väl egentligen redan räknat ut att jag lättare lägger på mig några kilon. Och det där med känsligheten för kolhydrater likaså, plus bristande mättnadskänsla. Så det var väl inga nyheter egentligen. Det som var bra är väl att jag fått ett kvitto på att jag har haft en riktig känsla. Att det är bäst att fortsätta på den väg jag redan stakat ut. Jag tror inte att jag kommer ändra mig särskilt mycket efter att ha läst boken om mig själv. Jag har väl levt ganska hyggligt redan innan.

Var det då värt 4500 kr? 

Simultanmannen hade kvar pengar i slutet av 2015. Och nog var det intressant alltid. Jag fattar ju att det  inte är helt billigt att ta fram produkten. Så det var det nog ändå.

Kommer och ska alla göra detta?

Nej, det tycker jag verkligen inte. Jag tycker nog att du ska vara rätt så van att läsa vetenskaplig litteratur. Jag tycker också att du ska vara van att granska fakta kritiskt. Vetenskapligheten till trots ska man komma ihåg att de bygger resultaten på ett begränsat antal studier och därmed inte alls kommer att ge den absoluta sanningen. Exempelvis menade man att jag skulle ha låg bentäthet, men det vet jag inte stämmer eftersom att jag ställde upp som volontär inom ett forskningsprojekt i Umeå där man just mätte det och kom fram till att jag skulle löpa risk att bryta lårbenshalsen först om jag blev 110 år gammal.

Det skulle kunna vara idé att någon går igenom resultaten med en. Men då ligger det ju ett mycket stort ansvar på den som gör det att man är just, nyanserad. Och att man är medveten om att kunden kommer att ha stor tillit till den som går igenom resultaten.

Jag vill dock säga att trots att det är ett begränsat antal studier. Och trots att det inte är absolut sanning, så är det en mycket bra produkt. Kanske så bra vi kan just nu. Men jag är övertygad om att vetenskapen kommer att ta oss långt inom det här området, på bara några år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *