Maxtest

Idag har jag donerat lite illamående till forskningen. Här ser du spektaklet:

Först gjordes ett test på 100 W. Lugnt och fint för att mäta effektiviteten. Sen gjordes ett maxtest. Ett så kallat ramptest där motståndet ökas varje minut till dess att du inte kan driva pedalerna framåt längre. Sen fick man 20 minuters vila. Och möjlighet att cykla bort lite syra ur de stumma benen. Sen skulle det avslutas med att cykla så länge man kunde på 80 % av den maximala effekten i förra testet.

Sjukt jobbigt såklart. Det behöver knappast poängteras.

Jag gjorde testerna två gånger och det intressanta var att andra gången gjordes med tillsats av syrgas i andningsmasken. De ville undersöka effekterna av det vid maxprestation. Effekten var den att man kände sig grymt stark länge. Tills det sa pang. Och benen tackade för sig.

Hypotesen var att man skulle kunna träna på en högre nivå än man “egentligen” kan. För att därigenom stressa andra system mer. Gott så. Men frågan är om vi inte är och tassar i det etisk/moraliska gränslandet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *