Ensamspinning

Jag tycker inte att det är en snygg egenskap. Men jag har lite svårt för det här med att gå på andras Spinningpass. 

Det har inte alls att göra med att de är dåliga. Det vill jag verkligen poängtera. Det är bara det att mina egna pass passar mig själv bättre. Surprise! Jag gissar att vi sorterar in det här under kategorin “kontrollbehov”. Men jag hatar när ledaren ska hålla på och luras. Och anta att jag inte tar i max, när det var det vi skulle göra, och jag gör det. Jag har koll på min kropp och kan disponera mina krafter. Vet dessutom vad jag vill ha ut av passet.

Jävligt knepig spinningkund kan man säga. Därför är det väl lika bra att jag mosar på själv, tänker jag. Och stör ingen med det.

Med en vårsäsong utan spinning finns det två parametrar som jag blivit sämre på; tröskeln har sänkts och maximala syreupptaget likaså. Inte så bra med andra ord. Två hyggligt centrala bitar. Sjukt centrala faktiskt.

Men det blir ju så när man är ute och rolighetscyklar med trevligt folk. Kanske tar man och sprätter i några backar. Kanske blir det någon raka som man mosar på. Men det blir liksom aldrig så att man blir så där darrigt trött. Så att man mår illa och kan inte riktigt äta. Ni vet – det där önsketillståndet ;). Visst har jag haft trevligt under våra trevlighetsturer. Men jag gissar att det behövs lite mer om det ska gå bra på tävling.

Så. Efter Cykelvasan där min annars hyggligt jämna kompis slog mig med 14 minuter är det dags att ta tag i saker. Idag blev det så ett pass Ensamspinning. Med hörlurar på. Passet jag körde är det bästa pass jag konstruerat under det senaste året. Passet var spinning 20131104 SMS trappor och det går till såhär:

 • Uppvärmning (tre låtar). Blandade övningar. Kom upp till ca 15 slag under tröskel.
 • Ouverture. Ladda för passet.
 • 6 ggr mellan 4 och 8 minuter tröskel, vila ca 4 min. Kadensen varierar enligt nedan:
  70 rpm tröskel
  120 rpm vila
  80 rpm tröskel
  110 rpm vila
  90 rpm tröskel
  100 rpm vila
  100 rpm tröskel
  90 rpm vila
  110 rpm tröskel
  80 rpm vila
  120 rpm tröskel
  70 rpm vila
 • 3 ggr igångdrag. En gång per låt 15 sek max, ger ca 4 min lugnt emellan.
 • Slut

Det här är det mest diaboliska pass jag har gjort. Jag är sjukt nöjd med det. Spinning för mig handlar om att trycka upp pulsen så högt jag bara förmår. Om det handlar om tröskeln, så ska den vara så hög som möjligt under längre tid. Och är det maximala syreupptaget så gäller det att få upp den så högt som möjligt under kort tid. Det här passet ger genom sin kombination av motoriskt knepiga vilor och fartsträckor omväxling samtidigt som det ofta är så  jobbigt så att man tänker att det inte går något mer. Ett bra pass för att utmana sin tröskel.

Så nu sitter jag här och är sådär trött igen. Pulsklockan säger att jag kom upp i 53 ml syre per kg och minut som mest. Det är alltså syreupptagningsförmågan. Om man antar att tröskeln ligger på ungefär 85 % av max, skulle det ge en maximal syreupptagningsförmåga på 66,7. Det är bra. Men nu ska jag laborera med det där och se om man inte kan göra pass där man toppar det. För så som jag så många gånger mässat om – det är den maximala förmågan man vill höja. Och den höjer man som bäst när man närmar sig max.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *