en vecka kvar

Det är en vecka kvar till SM i multiport. I helgen blev det en spontananmälan till ett lopp i mina hemtrakter. Hofors Adventure Race. Allt för övningens skull. Eller kan man träna på tävling? 

Bästa träningen är att tävla säger de. Och man tänker då på att de förutsättningar som gäller på tävling – det är de man ska vara bra på. Det är den farten man ska hålla. Det är den utrustningen man har och det är under den pressen man ska jobba.

Jag tror också att det finns en annan poäng med att tävla. Nämligen att man kan ta ner förväntningarna på vad varje enskilt tävlingstillfälle ska ge. Laddar du ett helt år för en tävling. Låt oss säga Stockholm Marathon. Så kommer onekligen mycket tid och fokus att läggas på och inför detta enda lopp. Det kanske låter cyniskt. Men sannolikheten att du ska få den där fullträffen. Ha den där dagen då allting stämmer. Är väl ändå inte så stor? Ursäkta cynismen. Men alltid är det nåt som skiter sig. Får du skoskav, ska du sedan gå och gräma dig hela året och ladda inför nästa år. Då det händer något annat skit.

Nej, då är det bättre att köra lopp lite nu och då. Om du inte använder dina skoskav som skydd för att exponera din egentliga potential. Kör du mycket får du dels rutin. Dels blir du vältränad. Och slutligen får du en chans till revansch helgen efteråt. För alltid är det ju något som ska göras bättre.

I helgen körde vi som sagt i Hofors. Fantastiskt fint. Och rolig bana. På det stora hela gick det väldigt bra. Nu i efterhand har jag kunnat analysera tiderna mellan varje kontroll och sett att det faktiskt bara var två kontroller som gick riktigt dåligt. Och båda gick dåligt för att jag inte trodde på min orientering. Så kan det bli. Men jag säger nu i efterhand. För under loppet kändes det inte så. Då kändes det som om det var kört. Lärdomen är att man inte vet. Tugga på. Håll uppe hakan och kom ihåg att du gör det du tycker är roligast. För vi tappade inte bara  i tid på den bommade kontrollen. Vi gjorde det också på de efterföljande. Troligen inte på grund av felnavigering utan bara på grund av dålig moral. Aja baja.

Alltså. Nu till helgen – hög moral och bra orientering. Så är saken biff.

One thought on “en vecka kvar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *