Frankrike – det är något med det landet

Då är jag hemma från min sjuttielfte semester i Frankrike. Jag har gjort några observationer den här gången:

  • Det är nästan synd om de små stackars cyklister som kör Touren. Först kommer världens pådrag, lättklädda damer, gratis varuprover, en handfull helikoptrar, servicebilar och sen kommer det några få och små stackars trötta cyklister. Visst kör de fort. All respekt. Men utan allt ståhej hade själva cykelloppet passerat som en luktlös smygfjärt.
  • Vandrare i franska fjällen är nästan notoriskt trevliga. Ordet “bonjour” och den trevliga nicken verkar nästan vara tvångsmässig. På ett bra sätt.
  • Cyklister hejar inte på varandra! Den lite nonchalanta hejningen som man gör i Sverige när man släpper och spärrar ut fingrarna från bromshantagen på vänster hand och kanske höjer blicken två centimeter mot mötande landsvägscyklister finns inte i Frankrike. Vad är detta? Trodde vi skulle hålla ihop!
  • Vi kan ju försöka hävda att Hellas är världens MTB-mecka ända tills vi tror på det sjäva, men Hammarbybackens 40 (eller vad den är) höjdmeter och Nackareservatets alla (jävla) rötter som vi säger ger “fin teknisk cykling” är bara konstgjord andning i jämförelse med Davos och Serre Chevalier. En förmiddags uppförscykling och sen singletrack så att lyckan hoppar som små pingisbollar inuti en. Det är sjukt. I eftermiddag ska jag dock ut och fortsätta lura mig själv. Är glad att vi har den här lilla skogsplätten.
  • Schweiz är litegrann som franska fjällens oerhört duktiga och självgoda lillebrorsa som bara är tvungen att göra allt lite bättre. De två ställena ser ganska lika ut. Bara det att i Schweiz är alla detaljer perfekta. Undrar hur länge de ska kunna leva på de skattefuskarpengar som byggt upp landet, i en tro att de klarar sig utan alla andra. Missar de inte lite utveckling? Hörde på radion att de beklagade sig över att valutan är så stark nu så att deras exportindustri kommer att få lida. Stackars, stackars Schweiz.

Här kommer några bilder:

[flagallery gid=1 name=”Gallery” skin=default]

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *