Är det här verkligen utveckling?

Jag har haft en pulsklocka från Polar nu ett tag. Typ två år skulle jag gissa. Det har varit deras bästa. Åtminstone deras dyraste. Den funkar ok tycker jag. Förutom att det är svårt att växla mellan olika sporter (typ triathlon eller multisport) och att den röda knappen alltid kärvar så är den bra. Den innehåller en massa godis som vi nördar kan hålla på med.

Nu har de lanserat en ny klocka som ska vara deras toppklocka.

Man har åtgärdat det där med att det var svårt att växla gren och man har stoppat in en beräkning av din optimala träningsinstensitet per gren och per dag. Alltså utifrån din dagsform. Det låter ju skitbra.

Det de också gjort är att de skippar programvaran ProTrainer och går över till en webb-baserad tjänst där man laddar upp sina data. Må vara att det är på Internet. Det kan ju vara gott så. Fortfarande tycker jag att gränssnitt och funktioner lämnar mycket att önska. Hur svårt ska det vara att göra bra programvaror? Jag har alltid tyckt att de här suger. På webben har man också en funktion där man visar hur hårt man kört (vilket beräknas genom en icke linjär funktion som tar hänsyn till träningens längd och intensitet) och hur lång återhämtningen är. Det blir en jättesnygg kurva som ser förtroendeingivande ut. Ända tills man börjar tweaka den lite. Då ser man att höjden på kurvan beräknas med hjälp av ansträningsgraden men att också den angivna träningsnivån spelar in. Återhämtningen verkar vara schablonmässigt beräknad utifrån samma träningsnivå.

Varför är då det här intressant? Jo, därför att det finns något som heter R-R-data som mäter varje pulsslag för sig, pausen mellan slagen och variationen av dessa parametrar. Utifrån det här har man de senaste åren hittat funktioner i (de dyrare) klockorna som beräknar just det ovan nämnda som nu görs schablonmässigt. R-R-data är en funktion som är bortplockad från den nya top of the line klockan och gränssnittet är betydligt simplare/sämre. Varför då? Är det så att konsumenterna inte kan hantera så bra data? Jag skulle  gärna vilja veta det. Jag skulle också vilja höra folk som testat den ny klockan.

När man inte tränar kan man alltid läsa om träning.

8 thoughts on “Är det här verkligen utveckling?

  1. Härligt! Med så viktiga saker som pulsklockor tycker jag att det är betydelsfullt att forskningen lägger ner stora resurser.
   Den här ska jag läsa!

   1. Fullödigt måste man säga. Men han kommenterade inte det jag påpekade. Dock fanns det folk som diskuterade frågan med samma åsikt som jag. Svårt val. Den verkar ju så sjukt mycket lättare att hantera.
    I-landsproblem.

    1. Lättare att hantera = tidsbesparing. Tid att ägna åt… Ännu mer träning! Eller annat.

     1. Nja. Alltså nu ska vi komma ihåg att jag nog helst skulle ta ut rådatat och analysera det själv. Ju mer färdigpaketerat – desto fler blir felkällorna. I vilket fall vill jag se hur antagandena är gjorda så att jag vet om jag ska tro på kurvorna eller inte. Det som tar mest tid för mig är att försöka härleda de här black box beräkningarna.
      Men jag köper din tanke. Alla är ju inte störda.

 1. En liten offtopic fråga bara, är det du själv som gjort hemsidan eller har du tagit en färdig mall? Får man fråga isåfall var för den var riktigt snygg =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *